משך הטיול:
יום טיול
העיר נצרת קשורה באופן מובהק במסורת הדת הנוצרית. לאורך מאות שנים העיר הייתה ועודנה עד היום עיר צליינות של הפלגים השונים של הדת הנוצרית וכנסיות רבות המהוות נכס צאן ברזל של הארכיטקטורה הדתית מעטרות את העיר. במהלך יום הסיורים נכיר את העיר ונבין את חשיבותה הרבה, נלמד על החשיבות של האירועים שהתרחשו כאן למסורת הנוצרית והחשוב מכל - מדוע כפר קטן שהיה כאן לפני 2000 שנים הפך למוקד צליינות אולי מהחשובים בעולם כולו.
מקומות ואתרים מרכזיים בהם עובר הטיול:
- בזיליקת הבשורה
- כנסיית בית הכנסת
- כנסיית ״מנזה כריסטי״
- כנסיית המעיין
- ה״מוסקובייה״
- כנסיית גבריאל הקדוש
מהלך הסיור:
עם הגעתנו לעיר נחל את סיורנו בבזיליקת הבשורה. המהוה את סימן ההיכר של העיר. כנסיה זו נבנתה להנצחת אירוע הבשורה למריה על לידתו של המשיח שעל פי הקתולים התרחש כאן. הקומפלקס של הכנסיה מגוון ביותר ופותח למבקריו רבדים שונים של הסתכלות על המסורת הנוצרית ממספר רב של נקודות עניין: היסטורית, ארכיאולוגית, אמנותית וכמובן תאולוגית. במשך הביקור ננסה להביא את מרבית הנושאים אל מכנה משותף אחיד. ראשית נעבור בחצר הבזיליקה המעוטרת בדמותה של מריה והילד ממדינות קתוליות ברחבי העולם. לאחר מכן נעבור בשתי קומות התפילה הייחודיות לכנסיה זו בלבד. נסייר בחצר העליונה - שם נראה את השרידים הקדומים אשר נחשפו בחפירות במקום. באותו המתחם נמשיך אל הכנסיה הקטנה ״ביתו של יוסף״ וגם כאן נוכל להתרשם מגילויים ארכיאולוגיים המשמשים לעדות להתיישבות יהודית במקום לפני כ 2000 שנים. בתום נפנה אל השוק, המספק חוויה מיוחדת של צבעים, ריחות ואווירה המיוחדת רק לנצרת. את ביקורינו בשוק נערוך מאוחר יותר ובשלב זה אנו נעבור דרכו אל כנסייה מיוחדת- ״כנסיית בית הכנסת״. לפי המסורת הנוצרית כאן היה המקום הראשון בו דרש ישוע בפני המתפללים בבית הכנסת. מכאן גורש ככופר. בביקורינו בכנסיה פרט לתולדות הנצרות נתחקה אחר המסורת היהודית בסוף התקופה של המקדש השני. המוקד של עבודת האל בירושלים לצד מקומות המפגש והסדרי התפילה בפריפריה של עולם היהדות דאז. בתום הביקור נשאר מעט בשוק העירוני העמוס במסעדות ודוכנים של כל טוב. מכאן נמשיך בדרכינו בסמטאות השוק אל כנסיית ״מנזה כריסטי״(כניסה במידת האפשר) או בעברית שולחן האדון. רק הפעם כמה שלא נחפש בכתבי הקודש אין אנו נמצא ולו עדות כלשהי לאירוע לו מוקדש המקום. כאן, יהיה לנו הזמן לבוא ולראות את המסורות הדתיות הן אלו שמוכרות לנו יותר ואלו שפחות בפריזמה של התורה שבעל פה, לפי המסורת העממית. לכל הדעות הכח שבמסורות אלו הוא גדול מאוד ולעיתים אף מהווה גורם לתככים ברמה בין לאומית.
*צילום ד'ר אבישי טייכר
בתום הביקור נמשיך בדרכינו בסמטאות העיר אל כנסיית המעיין או כפי שמוכרת גם כנסיית גבריאל הקדוש. נחלוף לצד המבנה ה״מוסקובייה״ שנבנה בתחילת המאה ה20 לאכלוס עולי הרגל האורתודוקסים מרוסיה ובשנות ה60 נרכש ביוזמת לוי אשכול ב״עסקת התפוזים״ הידוע. לצד המבנה המיוחד הזה בנוף האורבני של נצרת תהיה לנו ההזדמנות לדון בנושא משפטי מורכב של הבעלות על הקרקעות בארץ הקודש בין אומות העולם ומדינת ישראל. במידה והזמן יאפשר נמשיך אל כנסיית גבריאל הקדוש השייכת לזרם היווני – אורתודוקסי. על פי המסורת בין כותלי הכנסייה נתגלה המלאך גבריאל למרים בבשורתו. בביקורנו כאן נוכל לעמוד על ההבדלים הנראים לעין בין עיטור הכנסיות בהן ביקרנו מחד, ואורח חיי החברה והאמונה של הזרמים שהיכרנו היום. אם יתאפשר הדבר נרד אל הקריפטה (קומת המרתף) של הכנסיה שם נראה את זרם הנביעה עליה, בכוונה תחילה, בנוי המתחם הנוצרי המקורי עוד לפני כ 900 שנים. מכאן נמשיך אל האוטובוס ולאחר יום עשיר ומרתק נצא לדרך חזרה, הגעה משוערת לנקודת האיסוף הראשונה היא 20:30.
ייתכנו שינויים בסדר התוכנית על פי לוח ימי וזמני הטיול וכן ימי ושעות הפתיחה של האתרים לאורך מסלול הטיול. לעיתים אף ייתכנו ויתורים על חלק ממקומות הביקור תוך מתן תחליף ראוי במקום.