טיול מאורגן לאוזבקיסטן - הקדמה
דרך המשי - שתי מילים שמעוררות כל כך הרבה דמיון, כל כך הרבה רגש, אצל מיליוני בני אדם בעולם. אגדות רבות נקשרו בדרך המשי העתיקה, והן מועברות מפה לאוזן בין המיסיונרים, הארכיאולוגים, ההיסטוריונים ומחפשי ההרפתקאות הפוקדים את דרך המשי, לכל אורכה. הצבעים, הריחות, הטעמים, הנשים, האווירה המסתורית - כל אלו נותרו כחידה, אשר אותה רבים מנסים לפצח מאות בשנים, ללא הצלחה. דרך המשי - שמה ניתן לה רק במאה ה- 19 ע"י גיאולוג גרמני שחקר את מדבריות האזור ואת התרבויות הנכחדות, והוקסם מהסיפורים על ערים אבודות ועל אוצרות הקבורים מתחת להררי חולות המדבר בדרכי המסחר העתיקות. התלהבותו שילהבה מחדש את דמיונם של אלפי אנשים, ובאופן ויראלי התפשטה וסחפה אחריה מיליונים. טיולנו באוזבקיסטן משחזר את ימי הזוהר של דרך המשי, אלומה של דרכי מסחר עתיקות המתעוררות לחיים חדשים, לאחר שעמדו בשיממונן מאות שנים.
ערי אוזבקיסטן בהן נבקר - טשקנט, סמרקנד, שאחריזבס, בוכרה וחיווה - היו בעבר נאות מדבר, על אותו תוואי עתיק שבו פסעו הסוחרים עם שיירות הגמלים והסוסים. השיירות הללו, שעברו בדרכים מהמזרח אל המערב ולהיפך, נשאו עמן לא רק סחורות יקרות מפז, אלא גם דתות, אמונות, ידע ומינהגים שעד היום מתערבבים להם ישן בחדש, בתערובת מושכת ומסקרנת.
אוזבקיסטן - מדינה מרתקת, שבה הדת מופרדת מן המדינה ולכן היא כה ידידותית למטיילים למרות שהיא ברובה מוסלמית. אוזבקיסטן נמצאת בליבה של דרך המשי, ומכילה ערב רב של לאומים, דתות, תרבויות ומינהגים, אשר ניחוחם עולה מן המבנים והרחובות, בהן נפסע לאחור בזמן. בכל מקום אליו נלך, עוטפים אותנו ניחוחות של מיסטיקה ואקזוטיקה, צבעים ומירקמים שאותם רואים רק באוזבקיסטן ובמקומות ספורים נוספים בעולם, אשר לרובם אין אנו יכולים להגיע. טשקנט - עיר מודרנית, שבחלקה נבנתה מחדש לאחר רעידת אדמה גדולה שפקדה אותה ב- 1966, מאפשרת לנו הצצה אל אוזבקיסטן המודרנית. אולם משנעזוב את טשקנט, רק כדי לחזור אליה בסוף הטיול, וניסע אל סמרקנד, שאחריזבס, בוכרה וחיווה - נפסע לאחור בשבילי הזמן: כל עיר שונה מרעותה, כשבכל אחת מהן ככרות עתיקות שוקקות חיים, מבנים מחופים באבני כחול וטורקיז שבהם נקשרו אגדות וסיפורים, ושווקים מרהיבים וצבעוניים שכמותם יש רק באוזבקיסטן. בדרך המשי. טיול מאורגן לאוזבקיסטן עם פגסוס הינה חוויה מופלאה.
מקומות ואתרים מרכזיים בהם עובר הטיול
- טשקנט:סיור עיר דרך: כיכר העצמאות ובנייני הפרלמנט, כיכר האמיר טימור, כיכר תיאטרון אלישר נאבוי, מדרסת באראק-חאן, מדרסת קוקלדש, מוזיאון לאמנויות שימושיות, יום טיול לצ'ימגאן בהרי טיאן שן כולל עליה ברכבל
- סמרקנד: מפעל לייצור שטיחי משי, מצפה הכוכבים אולוק בק, נקרופוליס שאחי-זינדה, מסגד ביבי-חאנים, כיכר הרגיסטאן, מדרסת אולוגבק, שר-דור,מדרסת ומסגד טיליה קארי, בית הכנסת ובית הקברות היהודי, בית מוזיאון הגביר היהודי קלנטרוב, מאוזוליאום גורי-אמיר, ארוחת ערב בבית יהודי מקומי, קונצרט מוסיקה ווקאלית וקלאסית קלה, נסיעה ברכבים פרטיים דרך מעבר הרים אל שאחריזאבס
- שאחריזבז: שרידי הארמון אק-סאראי, מסגד קוק-גומבאז,קברו המיועד של טמירלאן, המאוזוליאום של ג'הנגיר, המאוזוליאום של גומבזי-סיידון
- גיז'דובאן: ביקור בסדנת קדרות ורקמה מסורתית מקומית
- בוכרה: מופע פולקלור במדרסה של נדיר דיוואן בגי,
- הסיור בבוכרה כולל: ביקור בשוק הכיפות העתיק, ביקור בקומפלקס מדרסות פוי קליאן, מסגד מגוקי אטרי ובמאוזלאום איסמעיל הסאמאנידי, לאבי-חאוז, הרובע היהודי ובית-הכנסת, ארוחת ערב בבית הכנסת המקומי, מצודת ארק, צ'ור מינור
- חיווה: יום סיור בעיר שבתוך החומות: איצ'אן-קאלה כולל: מינארט קאלטה מינור, ארמון קוניה ארק,ארמון טאש קאולי, מסגד דג'ומה,מדרסה ומינארט איסלום-חוג'ה, המאוזוליאום לפאחלאבון מחמוד, המדרסה של מוחמד-אמין-קאן.
מטיילים יקרים! בדקו הפרטים היטב מול תוכניות של מס' חברות מתחרות בהן יתכן ויש חצאי ימים חופשיים-וכן יותר זמן פנוי/פחות כניסות וביקורים בתשלום בפערים שמגיעים בסה"כ לסכומים גבוהים אותם יתכן והמדריך של החברה האחרת יציע בתשלום נוסף - לכן , מה שנראה בהתחלה זול הוא בסופו של דבר מחיר מאד יקר-זכרו זאת!
מסלול הטיול לפי ימים
יום 1: תל אביב – טשקנט
נפגש בנתב"ג לטיסה ישירה באוזבקיסטן איירוייס לטשקנט. בירת אוזבקיסטן הייתה בעבר העיר הרביעית בגודלה בברית המועצות. בעקבות רעידת אדמה חזקה מאוד ב-1966, לא נותר כאן הרבה מ-2,000 שנות ההיסטוריה של העיר. טשקנט כיום היא עיר סובייטית באופייה ומחצית מתושביה דוברי רוסית (גם אם אינם רוסים). בזמנים הקשים של מלחמת העולם ה–2 העיר זכתה לשם "טשקנט-עיר הלחם", וזו אחת הסיבות להגירה של העמים הלא אוזבקים לעיר טשקנט. ננחת בשעות הערב, העברה לארוחת ערב במסעדה מקומית ולאחר מכן למלון ללינה.
יום 2: טשקנט – סמרקנד
לאחר ארוחת הבוקר נצא בנסיעה אל סמרקנד, עיר בעלת היסטוריה של למעלה מ- 2,750 שנה. סמרקנד היתה בירת ממלכתו של האמיר טימור, ושימשה כמוקד הכלכלי, התרבותי והאינטלקטואלי של מרכז אסיה במאות ה-14-15. כמעט כל האתרים המעניינים בעיר נבנו על ידי האמיר טימור, נכדו אולוגבק והשאיבאנידים האוזבקיים ורובם נמצאים בעיר העתיקה אשר נותרה כמעט כפי שהייתה מאז אותה תקופה. עם ההגעה נצא לסיור בעיר שיעבור דרך כיכר הרגיסטאן - מקבץ מדרסות עמוסות אריחים תכלכלים - מראה מרשים ביותר: מדרסות אולוגבק, שר-דור ומסגד ומדרסה טיליה קארי. עם תום הסיור העברה למלון לארוחת ערב ולינה.
יום 3: סמרקנד
יום סיור בין אתרי ומוקדי העניין היפים של סמרקנד. נתחיל את ביקורנו במפעל לייצור שטיחי משי מקומי, בו מי שירצה יוכל לרכוש תוצרת מקומית, נמשיך אל מצפה הכוכבים של האמיר אולוגבק, מצפה הכוכבים הראשון בעולם ובו שרידי הסקסטן שאיתו מדד את מרחק גרמי השמיים ומיפה אותם כבר בשנת 1420. אולוגבק השליט והמדען גילה כ-200 כוכבים חדשים שלא היו ידועים עד לאותו זמן ומפת הכוכבים שערך בספר שימשה במשך מאות שנים את האוניברסיטאות באירופה כמקור המוסמך היחידי שניתן היה להתבסס עליו. נצא אל נקרופוליס שאחי-זינדה ("המלך החי-המת"), קומפלקס של מאוזולאומים, שגולת הכותרת שלו הוא קברו של קוסאם איבן עבאס, שהיה אחד מבני-דודיו הנכבדים של הנביא מוחמד, לטענת המקומיים. הקומפלקס הוא אוסף מרשים של השגי הארכיטקטורה במאות XIV-XV, הקברים מעוטרים באריחי מוזאיקה ומיוליקה, העשויים בטכניקת זיגוג מקומית מיוחדת, מהיפים ביותר. נבקר במאוזוליאום המפואר של האמיר טימור "גור אמיר" ונמשיך אל מסגד ביבי-חאנום והבזאר המרכזי אשר סביבו. המסגד היה בעבר פנינת האימפריה שהקים כאן האמיר טימור. הוא היה אחד המסגדים הגדולים בעולם המוסלמי, ובו שוכללו שיטות הבנייה החדשניות-דאז. המסגד, שהתפורר במשך מאות בשנים, התמוטט לבסוף ברעידת האדמה של 1897. בין חורבות המסגד התמקם שוק איכרים ססגוני וסואן מלא בסחורות של כל מיעוטי הסביבה. בשנים אחרונות שוקם המסגד והשוק בו נבקר מצא את מקומו בסמוך. הסיור בשוק מספק הצצה מרתקת ואותנטית לחיי היומיום של תושבי סמרקנד. אחר הצהריים נמשיך לביקור בבית העלמין היהודי בעיר ובבית כנסת פעיל ונמשיך אל בית הגביר היהודי קלנטרוב המשמש כיום כמוזיאון. נצא לארוחת ערב ביתית בבית משפחה יהודית ותיקה מסמרקנד. חזרה למלון ללינה.
יום 4: סמרקנד – שחריזבז – סמרקנד
לאחר ארוחת הבוקר נצא בנסיעה ברכבים פרטיים לשאחריזאבס, עיירת הולדתו של האמיר טימור (טימורלאן), שבעבר האפילה ככל הנראה על פארה של סמרקנד. דרכינו תעבור במעבר ההרים טאחתה–קראצ'ה. נבקר בשרידי הארמון אק-סאראי של טימורלאן, שכיום לא נותר ממנו הרבה פרט לשרידי קשת הכניסה העצומה, בגובה 40 מטר, המחופה בשרידי פסיפסים מרהיבים שנראו כעבודת רקמה בצבעי בכחול, לבן וזהב. נמשיך למסגד קוק-גומבאז הענק ולמאוזוליאומים של ג'הנגיר (אחד מבניו של טימורלאן), וזה של גומבזי-סיידון וכן לקברו המיועד של טימורלאן בו לבסוף לא הצליח להקבר. לאחר הביקור בשאחריזאבס ניסע חזרה לסמרקנד. ארוחת ערב במסעדה מקומית. נאזין לקונצרט מוסיקה ווקאלית וקלאסית קלה. חזרה למלון ללינה.
יום 5: סמרקנד– גיזדובאן – בוכרה
לאחר ארוחת הבוקר נצא את סמרקנד אל עבר גיז'דובאן בה נבקר בסדנת קדרות ורקמה מקומית. עם תום הביקור נמשיך בנסיעה עד בוכרה, נבקר בארמון הקיץ של האמירים ובהמשך העברה אל המלון לארוחת ערב. לאחר הארוחה ....
● נצא לעיר העתיקה לסיור ערב נעים ונלמד על החיים בבוכרה העתיקה בתקופות עבר . חזרה למלון ללינה.
יום 6: בוכרה
נתעורר הבוקר אל בוכרה היפה הממוקמת בנווה מדבר ענקי המקבל את מימיו מנהר זרפשן. בוכרה נחשבת לאחת הערים היפות ביותר מבין ערי דרך המשי. רוב חלקיו של מרכז העיר הם שמורה אדריכלית - וכוללים יותר מ-140 מבנים מוגנים. בחלקה העתיק של העיר נדמה כאילו הזמן עמד מלכת במאות השנים האחרונות. ברחובות ישנם בזארים שבעבר הוקדשו לבעלי המלאכה השונים כשמסביבם מדרסות ומבנים מפוארים. לאחר ארוחת הבוקר נצא ליום של סיורים בעיר במהלכו נבקר בלאבי-האוז - בריכת מים גדולה המהווה את מרכז העיר העתיקה. הבריכה היתה חלק ממערכת ענפה של תעלות ובריכות בהן רושתה בוכרה, מערכת אשר שימשה את התושבים לשתיה ולהשקייה. הבריכה מוקפת עצים עתיקים, בתי קפה בהם יושבים גברים על גבי מושבים דמויי מיטה שותים, אוכלים ומשחקים דמקה. באחד מצדי הבריכה ניתן לראות את הפסל של חודג'ה נאסר-א-דין, הוא "חושם" המקומי אשר בחכמתו השיג את כל מבוקשו בדרך הצחוק. מצידה השני של הבריכה נראה את מדרסת נדיר דיוואן בגי אשר בעבר שימשה כקרוון סראי (אורחן) בדרך המשי ומאוחר יותר הוכשרה כבית הארחה לדרווישים. נמשיך ונבקר במרכז הרובע היהודי, שריד לקהילה גדולה אשר התקיימה כאן בעבר. חיי הקהילה מרוכזים בבית הכנסת ובתי הספר הנמצאים באותו רחוב בהם נבקר (אם פתוח). נמשיך ונבקר במאוזולאום של איסמעיל הסאמאנידי, מבנה ייחודי של עבודת תחרה מלבני טרה-קוטה ונסיים במסגד מגוקי אטרי - מסגד עתיק מאד המשמש כיום כמוזיאון לשטיחים ובו ניתן לעבור שיעור מאלף על סוגי השטיחים ודוגמאות השטיחים השונים הנארגים בכל רחבי אוזבקיסטן ושכנותיה. לקראת ערב נצא למופע פולקלור אוזבקי שייערך במדרסה של נדיר דיוואן, אחריה נגיע לארוחת ערב במסעדה מקומית. נשוב אל המלון ללינה.
|
|
יום 7: בוכרה
לאחר ארוחת הבוקר נמשיך את סיורינו וביקורינו בעיר בוכרה – נבקר במדרסת צ'ור מינור ובה ארבעת הצריחים המיוחדים, נבקר גם בשלוש כיפות המסחר העתיקות – כיפת החלפנים, כיפת הכובעים וכיפת התכשיטים ששימשו בעבר את הסוחרים על דרך המשי וכיום הן מהוות שוק הומה. נמשיך ונבקר במדרסות ומסגדים שונים בעיר ביניהם ביקור בקומפלקס פוי קליאן הכולל את מדרסת מירי ערב, מינארט קליאן ומסגד דג'ומה נבקר במצודת בוכרה – ה"ארק", בו ישב האמיר. נכנס למוזיאון ההיסטורי שבה (אם פתוח) וכן נערוך תצפית על כל העיר. נמשיך בטיול בין שכיות החמדה והמבנים הארכיטוקטונים הייחודיים של העיר בוכרה בינהם מדרסת אולוג בק ומדרסת עבדול חזיז חאן. ארוחת ערב בבית הכנסת המקומי . נשוב אל המלון ולינה.
יום 8: בוכרה – דרך המדבר האדום לחיווה
לאחר ארוחת הבוקר נצא מבוכרה אל חיווה בנסיעה דרך המדבר האדום, מדבר קיזילקום, המדבר ה-16 בגודלו בכדור הארץ .גובהו הממוצע של המדבר הוא 300 מטר מעל פני הים. רוב פני השטח מכוסים בדיונות חול .באזור יש נאות מדבר רבים, בנוסף לנהרות שלצידם שוכנים רוב היישובים החקלאיים. בדרך נחלוף על פני כפרים במדבר ונתרשם מנוף חולות המדבר. עצירה קלה ליד נהר אמודריה ולאחריה נמשיך לחיווה העברה למלון לארוחת ערב ולינה.
יום 9: חיווה*
לאחר ארוחת הבוקר נצא לסייר בחיווה, עיר-מוזיאון – העיר העתיקה ("איצ'אן קלה") שבין החומות נשתמרה בשלמותה וממוקמת בנווה המדבר של חורזם. לפי האגדה נוצרה חיווה כששם, בנו של נוח, גילה כאן באר. העיירה הייתה קיימת כנראה כבר במאה השמינית, כמבצר וכתחנת סחר על אחד מנתיבי דרך המשי. בתחילת המאה ה-16 הפכה לבירת חורזם, לשוק עבדים ולמרכזה של הנסיכות, ונותרה במעמדה זה במהלך 300 השנים הבאות. רוסיה כבשה את האזור מהחורזמים במאה ה-19. הממצאים הארכיאולוגים הראשונים שנמצאו במקום מתוארכים לשנת 500 לפני הספירה.המבנים הרציניים אותם ניתן לבקר בימים אלו מתוארכים החל מהמאה העשירית. העיר העתיקה נחרבה ושוקמה מספר רב של פעמים כשרוב המונומנטים בהם ניתן לבקר כיום מיוחסים ל-400 השנים האחרונות.החומה הסובבת את העיר העתיקה מלמדת על פארה ויופייה של העיר בזמן עבר. במהלך הסיור באיצ'אן-קאלה - העיר שבתוך החומה נבקר במינארט קאלטה מינור, ארמון טאש קאולי, איסלום-חוג'ה המדרסה והמינארט דמוי המגדלור שלו הנמצאים באזור המדרסות ובתי המלאכה של גלפי העץ. מסגד דג'ומה, המאוזוליאום לפאחלאבון מחמוד - המבנה המעוטר ביותר בכל חיווה ובו קברו של הצדיק המתאגרף ובאר מים שסגולותיה רבות, וכן המדרסה של מוחמד-אמין-חאן. כמו כן נבקר במצודה "קוחנה ארק". עם תום הסיור נהנה מארוחת ערב בארמון הקיץ טוזא-בוגץ. חזרה למלון ללינה.
*בטיול 1013TBT נגיע בשעות הערב לאורגנץ לטיסת הפנים לטשקנט באותו היום. בהגעה העברה למלון בטשקנט ללינה.
יום 10: חיווה - אורגנץ' – טשקנט
בבוקר נצא בנסיעה אל אורגנץ' וממנה בטיסת פנים* אל טשקנט בה נחתנו כשהגענו לאוזבקיסטן. עם ההגעה נצא ליום סיור בטשקנט. נבקר במוזיאון לאמנויות השימושיות אשר נפתח ב-1937 ומשמש להצגת חפצי הנוי והעיצוב של אוזבקיסטן על עריה השונות. הבניין עצמו בנוי בסגנון אקלקטי, המשלב סגנון אוזבקי עם סגנונות אירופאיים שונים. נמשיך בסיור בין אתרי טשקנט שיעבור בכיכר האמיר טימור (Tamerlane), כיכר העצמאות, ובניין הפרלמנט, כיכר תיאטרון אלישר נבואי – משכן תיאטרון האופרה והבלט נאבוי הממוקם בבניין בעל אופי סובייטי. מדרסת באראק-חאן ומדרסת קוקלדש והשוק המרכזי "צ'ורסו" (אם פתוח). נבקר במסגד המרכזי בטשקנט ונצא לסיור בתחנות המטרו שנבנו בתקופה הסובייטית. נאכל ארוחת ערב במסעדה מקומית. חזרה ללינה במלון.
*בכפוף למועד הנחיתה נשתדל להשלים הסיור ביום למחרת ( יום 11) אחה"צ .
יום 11: טשקנט – צ'ימגאן - טשקנט
לאחר ארוחת הבוקר במלון ניסע לכיוון הרי טיאן שן - באזור צ'ימגאן, המקיפים את העיר טשקנט. בדרך נעבור דרך אגמים, כפרים ויערות, נוכל לראות את רוכבי הסוסים, את כוורות הדבש הרבות ועוד. צ'ימגאן שוכנת בגובה 1500 מטרים ומשמשת כאתר סקי בחורף וכנקודת יציאה למסעות קצרים. נעלה ברכבל בכדי להתרשם מהנוף. לאחר מכן ניסע לאגם צ'ארוואק המוקף בנוף הררי פסטורלי. זהו אגם מלאכותי ששטחו כ-70 קמ"ר, ומשמש כאתר נופש ידוע. חזרה לעיר. נאכל ארוחת ערב במסעדה מקומית. חזרה ללינה במלון.
יום 12: טשקנט – תל אביב
בבוקר העברה לשדה התעופה לטיסה חזרה לתל אביב. נחיתה בתל אביב בשעות הצהריים.
*ייתכנו שינויים בסדר התוכנית על פי לוח ימי וזמני הטיסות וכן ימי ושעות הפתיחה של האתרים לאורך מסלול הטיול. לעיתים אף ייתכנו ויתורים על חלק ממקומות הביקור תוך מתן תחליף ראוי במקום וזאת אף לאחר היציאה מהארץ.
**יש להתחשב בעובדה שאוזבקיסטאן עושה את צעדיה הראשונים בהגדלת תנועת התיירות ויש מצבים ששירותי הקרקע הם ברמה כללית יותר נמוכה מהמצופה בארצות המערב, כולל נסיעות ארוכות בכבישים משובשים.
***חשוב להבהיר חד משמעית כי כל שינוי ו/או מחדל הקשור בחברת התעופה אינו מהווה עילה לתביעה כנגד חברת פגסוס והאחריות כולה היא על חברות התעופה. במקרה זה פגסוס תהיה פטורה מכל פיצוי בגין שינוי ו/או מחדל שכזה.