משך הטיול:
13 ימים 11 לילות
מה אומר לך השם סיביר? קור, גלות, גולאג, טטרים, מחנות, עבודת פרך, זה הנוף שרואים
במרתפי ה-KGB? מה דעתך על מים, תרבות קלאסית, עמים ותרבויות, ימת המים הגדולה בעולם, אקולוגיה, יערות, מקדשים בודהיסטים, שמאניזם, נוף בתולי ולא נגוע? בטיול זה ננסה לחדור ולהעמיק במיוחד והמאפיין את סיביר.
ונמשיך אל מונגוליה, ארץ אקזוטית, פראית, הנוודים הפכו לאימפריה הגדולה בתולדות האנושות. נבקר באולאן באטאר הבירה המונגולית ונצא אל הערבות לטעום מחיי הנוודים המונגולים.
טיול מאורגן לבייקל - פנינת סיביר ולמונגוליה - הקדמה
מה אומר לך השם סיביר ? קור, גלות, גולאג, טטרים, מחנות, עבודת פרך, זה הנוף שרואים במרתפי ה-KGB? מה דעתך על מים, תרבות קלאסית, עמים ותרבויות, ימת המים הגדולה בעולם, אקולוגיה, יערות, מקדשים בודהיסטים, שמאניזם, נוף בתולי ולא נגוע? בטיול זה ננסה לחדור ולהעמיק במיוחד והמאפיין את סיביר. סיביר איננה רק גולאג כנהוג לחשוב ולא מוקפת בגדר תיל. חבל ארץ ענקי זה, מהרי אוראל ועד לאוקיינוס השקט מכיל בתוכו 10 אזורי זמן שונים. בזכות אוצרות הטבע הרבים בסיביר בוצע פיתוח תשתיות רחב כדי לנצל את משאביה ולמרות הפיתוח, התיעוש והגליית האסירים נותרה סיביר ברובה חבל ארץ בתולי, לא מיושב עם מרחבים אדירים ללא נפש חיה. הנוף הסיבירי העיקרי הוא הטייגה, היער הגדול בעולם אזור עליו נאמר כי לא רואים היכן נגמרים העצים...
נבקר בפנינה של סיביר- ימת בייקל. ימה המכילה 1/5 מכמות המים המתוקים בעולם וגדולה ממדינת ישראל. בטיול נבקר בבירת סיביר היא אירקוצק, נבקר בשמורות הטבע ובכפרים הקטנים המתרוקנים מיושביהם, נטייל סביב ימת הבייקל ונשוט בה. כמובן נייחד פרק להיסטוריה היהודית בסיביר, כמו גם להכרות העמים והדתות המאפיינים את סיביר.
נמשיך אל מונגוליה,ארץ אקזוטית, פראית השוכנת בין הדב הרוסי מצפון, לדרקון הסיני מדרום והיא חסרת מוצא לים.ב-1206 עשה טימוג'ין, לימים ג'ינגס חאן, את הבלתי אפשרי הוא איגד את השבטים השונים ויצא למסע כיבושים שבשיאו-העמים הנוודים הפכו לאימפריה הגדולה בתולדות האנושות. נבקר באולאן באטאר הבירה המונגולית ונצא אל הערבות לטעום מחיי הנוודים המונגולים.
מקומות ואתרים מרכזיים בהם עובר הטיול
- ליסטביאנקה: עיר שפת ימת בייקל בשפכו של נהר האנגרה: טאלצי מוזיאון העץ הפתוח, כנסיית ניקולאי עושה הניסים , מוזיאון הבייקל, סלע השמאנים, פסגת צ'רסקי
- אירקוצק בירת סיביר: כנסיית הגואל, כיכר קירוב , אנדרטת ההנצחה לחללי מלחה"ע הII, בתי העץ בעלי הארכיטקטורה ייחודית לסיביר, מוזיאון הדיקבריסטים.
- אולחון הגדול באיי הבייקל: מיצרי הים הקטן "שערי אולחון", חואז'יר , המוזיאון המקומי, סלע השמאנים בכף בורחאן , הסאונה הרוסית המסורתית- באנייה, רכבי שטח לכף חובוי, כף אוזורי.
- שייט בימת בייקל
- אוסט ברגוזין: מנזר באטורינו
- אולאן אודה בירת בוריאטיה: סיור עירוני במדרחוב , כנסיית אודיגטריה , פסל ראש לנין הגדול בעולם , מוזיאון האתנוגראפי ,מנזר הבודהיסטי איבולגינסקי דצאן, ארוחת מטעמים בוריאטים באוהל יורטה סיבירי.
- אולאן באטאר: סיור עירוני, גבעת זאיסן, מנזר גאנדן
- הפארק הלאומי גורחי טרלג', סיור רכוב על גבי סוסים
- ארוחת ערב מונגולית מסורתית
מסלול הטיול לפי ימים
ימים 1-2: תל אביב- מוסקבה- אירקוצק
טיסה אל מוסקבה בירת רוסיה. טיסת המשך אל אירקוצק בירת סיביר, עם הנחיתה באירקוצק הבירה ההיסטורית של מזרח סיביר השוכנת על גדת נהר האנגרה- הנהר היחיד הנשפך מימת בייקל. נצא לסיור בעיר נבקר בכנסיית הגואל, נראה את בתי העץ בעלי הארכיטקטורה הייחודית לסיביר בהם התפרסמה העיר. נבקר בכיכר קירוב ובאנדרטת ההנצחה לחללי מלחמת העולם ה-II. נמשיך לסיור בעיר שתושביה קוראים לה פריס של סיביר על שום הארכיטקטורה הקלאסית ואופייה התרבותי. לאחר ארוחת צהריים נבקר במוזיאון הדיקבריסטים, ראשוני המורדים במלכות שהוגלו ע"י הצאר ניקולאי ה-I אל סיביר. ארוחת ערב ולינה באירקוצק.
יום 3: רכבת סובבת בייקל
בבוקר נצא אל תחנת הרכבת המרשימה באירקוצק ונעלה על רכבת עמה נגיע אל הנקודה הדרומית ביותר בבייקל. מכאן נצא ברכבת הנוסעת בנתיב ההיסטורי של מסילת הברזל הטראנס סיבירית סביב ימת בייקל, פרויקט הנדסי שאפתני ומרשים של האימפריה הרוסית בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. בנסיעה נראה את כפרי העץ לאורך דרום ימת בייקל, יערות הטייגה ונתרשם מהיצירה ההנדסית המרשימה במקטע הבעייתי ביותר לסלילה של נתיב ה9300 ק"מ של הרכבת. בסיום הנסיעה נעלה על מעבורת ונחצה את נהר האנגרה אל פורט בייקל. ארוחת ערב ולינה בליסטביאנקה/אירקוצק.
יום 4: ליסטביאנקה
היום יוקדש לסביבותיה של ליסטביאנקה, העיר השוכנת על שפת ימת בייקל בשפכו של נהר האנגרה. נבקר בטאלצי- מוזיאון העץ תחת כיפת השמיים בו רוכזו דגמי עץ של בתים מסורתיים מרחבי סיביר. מיקומה הייחודי של ליסטביאנקה הפכה ברבות השנים למרכז הסוחרים הרוסים שסחרו עם מונגוליה וסין. נבקר בכנסיית ניקולאי עושה הניסים, בה הקפידו הסוחרים לבקר, להדליק נר ולבקש את ברכת הדרך מהקדוש הנוצרי המגן על ההולכים בדרכים והשטים בימים. לאחר ארוחת צהריים נבקר במוזיאון הבייקל, בו מייצג מרשים לתופעות הקיימות בימת בייקל ולחיים האנדמיים בה. כמו כן נראה את סלע השמאנים- המקודש לבני התרבות המקומית. נעלה ברגל אל פסגת צ'רסקי, נקודת תצפית מצוינת על הבייקל ושפך האנגרה בה תסופר האגדה על הבייקל ובתו היחידה- אנגרה. ארוחת ערב ולינה בליסטביאנקה/אירקוצק.
יום 5: אירקוצק - האי אולחון
בבוקר נצא מאירקוצק אל האי אולחון הגדול באיי ימת בייקל, דרכנו תעבור דרך שרשרת הרי "מול הים". בדרך נעצור באחת מנקודות הפולחן של המאמינים השמאנים לאורך הדרך ונבקש בירכת אלי הבייקל למסענו. בדרכנו נאכל ארוחת צהריים. נחצה במעבורת את מיצרי הים הקטן "שערי אולחון". לקראת אחר הצהריים נגיע אל חוז'יר, הישוב הגדול באי אולחון. נצא לסיור קצר בכפר. נבקר בסלע השמאנים בכף בורחאן הנמצא בסמוך לחוז'יר. סלע הנחשב לקודש הקודשים של השמאנים באזור הבייקל. ארוחת ערב ולינה בחוז'יר.
יום 6 האי אולחון- כף חובוי
לאחר ארוחת הבוקר נעלה על רכבי שטח סובייטים היחידים שנעים בטבעיות בדרכי העפר של האי אל כף חובוי, פירוש שמו הבוראטי- כף ניב החיה (השנהב)- הנקודה הצפונית ביותר באי אולחון. זו הנקודה הרחבה ביותר בימת בייקל- 80 ק"מ רוחב וללא ספק נקודת התצפית המפיקה את מירב קריאות ההתפעלות מנוף ימת הבייקל. נסעד בארוחת פיקניק בחיק הטבע ונחזור אל חוז'יר. המעוניינים יוכלו להתרענן ברחצה בימה (קר... מאד!). ארוחת ערב ולינה בחוז'יר.
הערה-הלינה באולחון בתנאים פשוטים, בתי עץ ללא מים זורמים.
יום 7 אולחון – אירקוצק- רכבת לילה
בבוקר נבקר במוזיאון המקומי המציג את תרבותם של תושבי האי אולחון. בהמשך נעשה את דרכנו חזרה אל אירקוצק. עם ההגעה לעיר נאכל ארוחת ערב במסעדה מקומית. נעלה לרכבת לילה בנתיב הרכבת הטרנס סיבירית לכיוון מזרח אל אולאן אודה. לינה בקרונות שינה (2 אנשים בתא).
יום 8 - אולאן אודה
הבוקר נגיע אל אולאן אודה בירת הרפובליקה הבוראטית (מחוז אוטונומי ברוסיה). העיר השוכנת על מפגש הנהרות אודה וסלנגה. העיר הוקמה כתחנת מסחר חשובה כבר לפני 400 שנים. בתקופה הסובייטית הפכה העיר למרכז תעשייתי חשוב. ביחס למוסקבה, הרי שכאן הזמן עמד מלכת ונוכל להרגיש מהי עיר תעשיה סובייטית שקפאה בשנות ה70. לאחר ארוחת הבוקר נצא לסיור עירוני, נראה את בית הבלט והאופרה, נטייל במדרחוב האלגנטי, נבקר במקדש בודהיסטי בעיר הנחשבת למרכז האמונה הבודהיסטית בבריה"מ. במידה ויתאפשר נבקר במרכז הקהילה היהודית בעיר. ארוחת ערב ולינה באולאן אודה.
יום 9: אולאן אודה -איבולגינסקי דצאן – מוזיאון אתנוגראפי
הבוקר נבקר במוזיאון האתנוגראפי של עמי מזרח הסיביר הפתוח תחת כיפת השמיים. במוזיאון תצוגה של לבוש מסורתי, סגנונות בנייה ועבודות יד של עמי מזרח סיביר. נצא אל מתחם המנזר הבודהיסטי איבולגינסקי דצאן, היחיד ששרד את רדיפות הדת והמשיך לתפקד לאורך כל התקופה הסובייטית. זהו המרכז הבודהיסטי החשוב ברוסיה כולה. נבקר באוהל יורטה סיבירי בו נאכל ארוחת צהריים. בשעת אחר צהריים נצא את העיר לבקר בכפר המאמינים הישנים, כפר בו יושבו אנשים שהוגלו ע"י הצאר מיכאל רומנוב בעקבות פיצול בכנסיה הרוסית. ארוחת ערב ממטעמי המאמינים הישנים בליווי שירה האופיינית לקהילה ייחודית זאת.
יום 10 המעבר למונגוליה
בשעת בוקר נצא אל באוטובוס ציבורי אל אולאן באטאר בירת מונגוליה. הנסיעה נמשכת יום שלם. יש שיראו את הנסיעה כנסיעה בנופים חד גוניים ויש שיראו את נופי הערבה כדבר רומנטי. טיול זה נועד לאלה שעבורם ערבות הדשא אינן שממה או מילת גנאי. זאת הזדמנות לפגוש את האנשים המשתמשים בתחבורה בין המדינות בין אם תיירים או תושבים מקומיים ולצאת מקפסולת אוטובוס התיירים. עם ערב העברה למלון באולאן באטאר לארוחת ערב ולינה. הערה- יום זה לא כולל ארוחת צהריים.
יום 11: אולאן באטאר הפארק הלאוצי גורחי-טרלג'
בבוקר נצא אל הפארק הלאומי גורחי טרלג' הנמצא בסמוך לאולאן באטאר. בפארק נוף אלפיני מחטני בסמוך למישורי הערבות. בפארק תצורות סלע מרהיבות נבקר בסלע הצב שנוצר מבליית הרוחות. נצא לסיור רכוב על גבי סוסים ונחוש את חווית הנדודים המונגולית בזעיר אנפין. ארוחת ערב ולינה בגר קאמפ . מה זה גר? הגר הוא אוהל גדול ועגול, העשוי מיריעות לבד לבן העוטפות שלד עץ הבנוי בשתי וערב. הגר, אוהל הנוודים, ניתן להעברה ממקום למקום בקלות, דבר המאפשר מעבר נוח בין שטחי מרעה, בהתאם לעונות השנה. הגרים בנויים בסגנון אחיד: הדלת פונה דרומה; בחלק המערבי נמצא מקום הכבוד השמור לאורחים; חלקו האחורי של הגר הוא מקום הזקנים והצד האחורי שמור לתצלומים המשפחתיים ולעיתים לתמונות של בודהה. בתוך הגר נמצא תנור הסקה המשמש לבישול וחימום, ומיטות הגר נמצאות בהיקף.
יום 12: אולאן באטאר
יומנו האחרון בטיול יוקדש לסיור באתריה המרכזיים בבירה המונגולית. נבקר בין היתר במנזר גאנדן, נעלה לתצפית מגבעת זאיסן. לאחר ארוחת צהריים נבקר בכיכר המרכזית ונותיר זמן לקניית מזכרות מונגוליות. נמשיך לטייל בעיר המכילה מחצית מאוכלוסיית המדינה ככל שיותיר הזמן. ארוחת ערב מונגולית מסורתית בה נסכם את טיולנו.
יום 13: אולאן באטאר-מוסקבה-ת"א
לאחר ארוחת הבוקר העברה אל שדה התעופה, טיסה אל מוסקבה וטיסת המשך אל תל אביב.
הערה- לאור העובדה שהתיירות באזור סיביר/מונגוליה אינה מפותחת, השירות אינו ברמה ובסטנדרד אליו אנו מורגלים. המנטאליות לשרת את התייר אינה כבמקומות בהם כף רגל תיירים דורכת בתדירות גבוהה ולכן לטיול זה חשוב לבוא עם ראש פתוח "בראש אחר", הדבר יעצים את החוויה. |
- ייתכנו שינויים בסדר התוכנית על פי לוח ימי וזמני הטיסות וכן ימי ושעות הפתיחה של האתרים לאורך מסלול הטיול. לעיתים אף ייתכנו ויתורים על חלק ממקומות הביקור תוך מתן תחליף ראוי במקום וזאת אף לאחר היציאה מהארץ בייחוד בטיולים עם זמן שהייה ארוך מחוץ לארץ.
- חשוב להבהיר ולציין חד משמעית כי כל שינוי ו/או מחדל הקשור בחברת התעופה אינו מהווה עילה לתביעה כנגד חברת פגסוס והאחריות כולה היא על חברות התעופה במקרה זה וכי פגסוס תהיה פטורה מכל פיצוי בגין שינוי ו/או מחדל שכזה.